Duurzame diamant

Vanaf 2020 werk ik in mijn atelier enkel nog met ‘lab-grown’ diamanten. Lab-grown diamanten worden gemaakt in een laboratorium waar ze onder dezelfde  condities als in de natuur  – hoge temperatuur en druk –  groeien.

Het resultaat is verbluffend. Deze diamanten hebben dezelfde fysische, chemische en optische eigenschappen dan de traditionele, in de mijn ontgonnen diamanten. Enkel de afkomst is verschillend.

Daarom zijn de lab-grown diamanten een duurzame keuze. Ze zijn sociaal verantwoord (conflictvrij) en natuurvriendelijk (geen impact door mijnbouw op de natuur).

En ook belangrijk, lab-grown diamanten zijn tot 50% goedkoper dan diamanten ontgonnen via mijnbouw. Dit maakt diamant meer toegankelijk voor een breder publiek.

Een diamant wordt beoordeeld op 4C’s. Ook de lab-grown-diamanten die je bij Ana Edelsmid kan verkrijgen worden hierop beoordeeld :

Carat (karaat): het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat weegt 0,2 gram en is onderverdeeld in 100 punten.  Je kan bij ana diamanten verkrijgen van 0.01ct tot meer dan 5ct.

Color (kleur): De meeste diamanten zijn kleurloos tot licht geelachtig.  De kleurscore van de lab-grown diamanten bevindt zich tussen D (exellent white) tot K (thinted white+)

Clarity (zuiverheid): Al de diamanten dragen sporen van hun groeigeschiedenis. De lab-grown diamanten zijn verkrijgbaar van LC (Loupe Clean) tot SI2 (Small Inclusions).

Cut (maaksel): Van cruciaal belang voor de schoonheid van de diamant is de manier waarop hij geslepen is. Het maaksel wordt volgens drie parameter bepaald (proporties  – afwerking – symmetrie). Voor elke parameter gelden vier kwaliteitsnormen  (excellent – very good – good – fair)

De lab-grown diamanten van meer dan 0.30ct zijn gecertificeerd en bevatten een laser inscriptie van IGI (International Gemmological Institute).